Ce înseamnă hosting sau găzduire web și de ce am nevoie de ele?
Găzduirea web ( web hosting ) este acel “loc” unde deținătorii de site-uri sau aplicații web își plasează fișierele astfel încât acestea să fie disponibile online 24 de ore din 24, 365 zile pe an.
Găzduirea web, pe înțelesul tuturor, constă de fapt într-un calculator performant, denumit server web, care este pornit și conectat în permanență la cea mai bună rețea de internet. Pe hard-disk-urile sau SSD-urile acestuia sunt stocate fișierele site-urilor, în așa fel încât, acestea să fie disponibile online în permanență vizitatorilor care le accesează.
Teoretic orice calculator mai mult sau mai puțin performant, poate să fie transformat într-un server. Întrebarea este la ce costuri. Un calculator cu configurări medii, transformat în server, pornit și conectat la rețeaua de electricitate non-stop consumă electricitate în jur de 120-150 RON / lună. La acest cost se mai adaugă: internetul , aproximativ 50 RON / lună , UPS-ul, și altele (programe tip panou de control, software etc) – aproximativ 150 RON. De aici rezultă un cost minimal de 350 -400 RON/lună pentru a avea propriul server bazic.
Dacă prețul deținerii unui server de hosting este 400 RON pe lună, cum este posibil ca firmele să ofere găzduire web la prețuri chiar și de 0,99 Euro lunar? Un server web poate găzdui mai multe site-uri web, iar dacă este foarte performant, acesta poate găzdui chiar și peste 1000 de site-uri web medii! Practic, mai mulți clienți împart (share) același spațiu și aceleași resurse de pe serverul web, și implicit și cheltuielile aferente (sharing hosting).