Pentru multe persoane care vor sa aiba propriul site web poate fi descurajant să se lovească dintr-odată de atâția termeni noi și de atâtea mii de companii existente pe internet. Vă recomandăm să parcurgeți acest mic ghid care să vă mai lumineze puțin și să vă clarifice lucrurile bazice despre găzduire web (web hosting), domenii web, SSL etc.

Ce înseamnă mai exact web hosting-ul sau găzduirea web a unui site?

Înainte ca un site web nou creat să fie vizibil online, are nevoie să fie găzduit pe un server web (un calculator performant care este 24 ore din 24 pornit și conectat la cele mai rapide rețele de internet). Sunt mai multe modalități de a face acest lucru, una dintre ele fiind găsirea unui furnizor de găzduire web gratuită (free hosting), aceasta fiind cea mai puțin bună alegere și poate rezulta în adăugarea de reclame nedorite pe noul dvs. site! Pentru a avea un control total asupra site-ului și a putea avea un domeniu web personalizat, va trebui să plătiți o companie de găzduire a site-urilor online. Citește articolul Ce înseamnă hosting sau găzduire web și de ce am nevoie de ele?

Ce este un nume de domeniu?

Un nume de domeniu este o identitate unica a dvs pe internet. In general se alege un nume de domeniu care reprezinta afacerea detinatorului, numele companiei sau a afacerii pe care o detine proprietarul site-ului, dar poate fi ales orice alt nume. Pot fi mai multe tipuri de extensii de domenii, cele mai importante fiind asa zisele domenii de top (top-level domain) „.com” sau „.net”. Aceste extensii, in general, dicteaza tipul site-ului, astfel, „.com” se refera la un site comercial, „.gov” pentru guvernul american sau „.ro” care se adreseaza in principal cetatenilor romani.

Ce inseamna bandwidth (latimea de banda)?

Acest termen se refera la volumul de date transferat intr-o luna (traficul lunar al site-ului). Site-urile personale, cu mai putini cititori, au nevoie de mai putina latime de banda, in schimb, site-urile corporatiilor, forumurile au nevoie de mai multa.

Cat spatiu de disc este necesar (disk space)?

Depinde de natura site-ului. Fiecare pagina web are nevoie de spatiu, iar cu cat este mai incarcat de imagini, cu atat va avea nevoie de mai mult spatiu. Fisierele de email ocupa si ele spatiu pe server.

Cum functioneaza gazduirea web platita?

Sunt trei moduri de gazduire platita. Cea mai ieftina si cea mai respandita este gazduirea de tip „shared”, impartita cu altii, si care presupune ca pe un server sa fie gazduite un numar mare de site-uri web. In 90% din cazuri, un astfel de tip de gazduire este mai mult decat de ajuns. A doua modalitate este gazduirea pe un server dedicat (dedicated server), si este recomandata site-urilor cu un numar foarte mare de vizitatori. Acest lucru inseamna ca site-ul dvs este singurul gazduit pe un server. Cea mai avansata modalitate de gazduire este de a va cumpara propriul server si de a-l coloca la o companie de profil.

Cat costa gazduirea web?

Pretul depinde de companie si de tipul de gazduire ales. Ce mai iefetin pachet de gazduire este de tip shared (impartit cu altii). Gazduind mai multe site-uri pe acelasi server, companiile pot reduce preturile, deoarece costurile se impart intre „chiriasi”. Preturile pachetelor de gazduire pornesc de la 2 -3 euro pe luna si includ resurse suficiente pentru site-urile bazice si standard. Gazduirea pe servere dedicate poate ajunge si chiar depasi 60 Euro lunar.

Cum se administreaza domeniile .ro dupa cumpararea lor pe site-ul dvs?

Administrarea domeniilor web .ro se face exclusiv pe site-ul rotld, unicul furnizor de domenii .ro. Dupa ce ati efectuat comanda si s-a confirmat plata pe site-ul nostru, domeniul .ro va putea fi administrat (schimbare nameservere, DNS etc) direct pe pagina rotld introducand numele domeniului si parola. Mentionam ca spre deosebire de multe alte firme noi inregistram domeniile direct pe numele clientului!

In cazul in care inca aveti nelamuriri, va rugam sa ne contactati iar noi va vom consilia cu placere si va vom ajuta sa luati cea mai buna decizie in privinta gazduirii web.

SUS